Lammin Kotiseutulehti 2021 on yhteisöllisyyden ylistys

22.11.2021

Lammin Kotiseutulehden kansikuvan on kuvannut Matti Siivonen. Lehden taitto on Maarit Vuoritien käsialaa.

Vuoden 2021 Lammin Kotiseutulehti kurkistaa kirjalöydön avulla Mainiemen tarkk’ampujapataljoonan arkeen vuonna 1899. Maanmittausinsinööri Juha Riihiranta on selvittänyt viime vuonna puretun Lammin vanhan sairaalan vaiheita. Lehden yksi uskollisimmista kirjoittajista, Heikki K. Lähde muistelee omaa koulutietään 40-luvulta alkaen.

Lehti keittää punamultaa, tekee kiinteistökauppoja 50-luvun malliin ja luo katsausta menneeseen vuoteen Lammilla. Onpa mukana hieman jouluisiakin tunnelmia ja kurkistusta koulumaailmaan. Lehti on alusta loppuun yhdessä tekemisen ylistystä, sillä kansikuvassa on Partiolippukunta Lammin Evonkävijöiden upea jäälinna Matti Siivosen kuvaamana, ja sisältö kertoo yhdistysten, yhteisöjen ja yritysten yhteisistä puuhista Lammilla kuluvan vuoden aikana ja vähän aikaisemminkin.

Lehden toimituskuntaan kuuluvat päätoimittaja Susanna Mattila, graafikko Maarit Vuoritie, Leija Kuuranhalla, Tapio Välikylä ja ensimmäistä kauttaan mukana Maria Veijalainen. Ilmoituksista vastaa tänäkin vuonna Anja Vitie.

Toimituskunta sai ilokseen tänä vuonna useita kirjoituksia niin sanotusti pyytämättä ja yllättäen. Ei ole tarkoitus, että Lammin Kotiseutulehden sisältö on ainoastaan toimituskunnan tuottaman sisällön varassa. Kirjoituksia saa tarjota ja aihe-ehdotuksia otetaan ilomielin vastaan.

Toinen ilonaihe toimituskunnalle on lammilaisten yritysten muhkea osallistuminen lehden tekemiseen kaupallisilla tiedotteilla. Ilmoitusten kokonaismäärä kasvoi, kun mukaan saatiin uusia ilmoittajia. Yhdistysten ilmoituksista koottiin oma osasto, joten nyt aikakirjoihin jäi hyvänkokoinen edustus lammilaista yhdistystoimintaa. Ilmoitusaineisto ylipäätään kertoo osaltaan tästä ajasta tulevaisuuden lukijoille. Lehden tuotto käytetään kokonaisuudessaan lammilaiseen kulttuurityöhön Lykky ry:n sääntöjen mukaisesti.

Vuoden 2021 Lammin Kotiseutulehden myynti aloitetaan Lammin Joulunavauksessa lauantaina 20.11., jonka tänä vuonna järjestää Sydänlammin kyläyhdistys yhteistyökumppaneineen Turvantalolla ja sen pihamaalla kello 13 alkaen.

Lehden voi ostaa myös tuttuun tapaan Lammin kirjastolta, Kukkakulmasta ja Kukkakimarasta Tuulosessa, S-market Lammista tai K-market Mallaksesta sekä uutena myyntipaikkana mukaan on tullut putiikki Niko&Liina. Lisäksi lehden voi tilata postitettuna täyttämällä tilauslomakkeen Lykky ry.n nettisivuilla osoitteessa lamminlykky.fi.

Lammin Kotiseutulehden kustantaja on Lammin kotiseutu- ja kulttuuriyhdistys ry Lykky. Lehdessä on 76 sivua ja kannet, ja sen painos on 700 kappaletta. Lehti postitetaan Lykky ry:n jäsenille ja sen ennakkoon erikseen tilanneille. Painopaikka on Viljandi, Viro.