Kuvataidetta Lammin talveen

7.2.2023

Näyttelyssä on esillä Juha Karhulan töitä Tiina Rekolan kotoa.

Kesänäyttelyitä jo vuodesta 2016 Lammilla järjestänyt kulttuuriyhdistyksen työryhmä tuo kuvataiteen iloa nyt myös Lammin talveen. 

Ensimmäisessä Taidetalvi 2022 -näyttelyssä on esillä Juha Karhulan (1955-2017) teoksia. Kesällä 2022 tuli kuluneeksi viisi vuotta Karhulan kuolemasta. Hänen töitään oli esillä jo Lammin taidekesä 2022 -taidenäyttelyssä. Tuolloin Juhan lammilaiset ystävät toivat näytille hänen töitään omilta seiniltään. Nyt Lammin kirjastolla on nähtävillä Juhan töitä sisarensa Tiina Rekolan kotoa. 

Juha Karhulan taiteilijuus tuli esille jo lapsuudessa. Hänen koulunkäyntinsä jäi keskikouluun. Todistukseen Juha sai kuvaamataidosta nelosen. Siitä huolimatta hän pääsi opiskelemaan Ateneumiin – työnäytteidensä ansiosta.

– Juha oli boheemi jo hyvin varhain. Hän ei suostunut piirtämään sitä mitä opettaja pyysi, kertoo Tiina Rekola. 

Ateneumissa opintokirjaan kertyi merkintöjä kahden vuoden ajan. Tämän jälkeen maailma kutsui taiteilijaa. Tulevan puolisonsa hän kohtasi Tukholman rautatieaseman kahvilassa vuonna 1980. Asuinpaikakseen pariskunta valitsi Yosefan kotimaan Israelin. Seuraavana vuonna solmitun avioliiton täydensi tyttären Orin Milenan syntymä vuonna 1986. Vaikka avioliitto päättyi eroon 1996, Karhula jäi Israeliin.

Pian Israeliin muutettuaan Juha Karhula aloitti työskentelyn Jerusalem Postin graafikkona. Lisäksi hän työskenteli paikallisen elokuvateatterin projektorina kahdenkymmenen vuoden ajan. Alkuaikoina hänen taidettaan oli esillä Jerusalemissa useammassakin näyttelyssä. Hänelle oli tärkeää pitää yhteyttä lammilaisiin ystäviin, kotimaa kutsui vähintään kerran kesässä ja joskus myös jouluisin. Yhtenä vuonna hänen töitään oli esillä myös Pellavamarkkinoiden taidenäyttelyssä. Vuonna 1999 Karhulan töitä oli esillä yhdessä Eero Pöyhtärin ja Juha Järveläisen kanssa Verkatehtaalla Hämeenlinnassa.

Tiina Rekola on iloinen, että veljen työt kiinnostavat vielä viisi vuotta hänen kuolemansa jälkeen.

– Moni saattaa muistaa vain hänen viimeisille vuosille leimansa antaneen alkoholisoitumisen. Kuitenkin hän oli loppuun asti sama lämmin ja lempeä Juha kuin aina ennenkin.

Työnantajan, Jerusalem Postin muistokirjoituksessa Juha Karhulaa kuvattiin lempeäksi sieluksi, ateistiksi, joka kunnioitti kaikkia uskontoja ja ilmaisi maailmankatsomustaan maalauksissaan.

Kulttuuriyhdistys haluaa vilkastuttaa Lammin taidenäyttelytoimintaa myös kesäkauden ulkopuolella. Talvinäyttely järjestetään nyt ensimmäistä kertaa yhteistyössä Lammin kirjaston kanssa. Karhulan teokset ovat esillä kuukauden. Kuluvan vuoden syksylle on suunnitteilla veistosnäyttely. Seuraavan kerran näyttelytila on taiteilijoiden käytössä ensi vuoden helmikuussa. Taiteilijavalinnat tekee kulttuuriyhdistyksen kuvataidetyöryhmä hakemusten perusteella.

Juha Karhulan teoksia on esillä Lammin kirjasto-palvelupisteen näyttelytilassa kirjaston aukioloaikoina 4.3. saakka.

On kuin Juha kävelisi tässä Jerusalemin kadulla, sanoo Tiina Rekola.
Juha Karhula. Kuva: Tiina Rekola
Juha Karhulalla oli kyky esittää ihmiset muutamalla viivalla luonteikkaasti ja sielukkaasti.