Lammin Kotiseutulehti on myyntipaikoissa

8.12.2022

Lukion äidinkielen lehtori Kirsi Saarikko ja Kotiseutulehteen kirjoittaneista lukiolaisista Aliisa Mattila, Alex Kivi, Knut Hiidenheimo ja Elina Mettälä. Sampo Huostila ja Siiri Rytilahti ehtivät poistua salista ennen kuvan ottoa. Kuva: Susanna Mattila

Lammin Kotiseutulehden 2022 painos on valmistunut ja toimitettu myyntipisteisiin. Kotiseutulehteen on jälleen tallennettu lammilaista elämänmenoa kuluneen vuoden ajalta sekä tuttuun tapaan kauempaa historiasta. Historiallisissa aiheissa esitellään muun muassa kaksi vahvaa naista, heistä toinen syntyi Lammilla Evolla ja teki merkittävän uran kuvataiteilijana. Sigrid af Forselles oli Evon Metsäopiston ensimmäisen johtajan tytär. Toinen taas muutti Lammille, eli ja työskenteli koko loppuelämänsä Lammilla ja Lammin hyväksi. Ida Kyllönen jäi leskeksi varhain, ja hänen traagisen tarinansa kertoi hänen tyttärentyttärensä Armi Kyynäräinen Lammi-viikon luentotilaisuudessa.

Auringonkukkien vuosi

Kotiseutulehden kansikuvan aiheena on auringonkukkapelto Liesossa, kahdestakin syystä. Jussi Pakarin pellolla kasvaneet kukat ilahduttivat lammilaisia kesän lopulla ja Ukrainan sotapakolaiset puolestaan näkyivät Lammin katukuvassa.

Tyhjillään olevat talot ja asunnot saivat asukkaita ja sini-keltaisia lippuja ikkunoihin merkkinä asukkaiden kansallisuudesta. Lammilaiset yhdistivät voimansa auttaakseen näitä usein vain pienen repun kanssa pakoon lähteneitä. Kotiseutulehti raportoi auttamisen vaiheista.

Kotiseutulehden toimituskuntaa ilahduttaa erityisesti nuorten kirjoittajien osallistuminen lehden tekemiseen. Lukion äidinkielen lehtori Kirsi Saarikon johdolla nuoret kirjoittivat muun muassa Lammin murteesta, koulun 60-vuotisjuhlasta ja koululla käyneistä vieraista. Kotiseutulehdestä voi lukea myös Siiri Rytilahden Pikku-Finlandia-kirjallisuusesseekilpailussa viidennelle sijalle yltäneen esseen.

Nuorille kirjoittajille stipendit

Lammin Kotiseutulehti ja kustantaja Lammin kotiseutu- ja kulttuuriyhdistys haluaa tukea nuorten kirjoittamisharrastusta palkitsemalla kirjoittajat pienillä stipendeillä Lammin lukion itsenäisyyspäivän juhlassa.

"Kirjailija Paavo Haavikko sanoi, että kirjoittaminen on huono ammatti, mutta hyvä harrastus. Aika monessa tehtävässä tarvitaan kirjoittamisen taitoa, joten sen harrastamisesta on kyllä hyötyä. Etenkin, kun kirjoitustaitoa rapauttavia elementtejä on tekstiviestien jälkeen tullut elämäämme useita", sanoi päätoimittaja Susanna Mattila nuorille.

Hän muistutti, että Lammin Kotiseutulehti on alkujaan lammilaisten nuorten perustama lehti, sillä lehden perusti Lammin nuorisoparlamentti vuonna 1967. Alkuvuosina lehden sivut täyttyivät nuorten runoista ja muista kirjoituksista.

"Lammin Kotiseutulehti haluaa nostaa nuorten äänen kuuluville edelleen, ja siksi haluamme ensinnäkin kiittää lehtori Kirsi Saarikkoa yhteistyöstä ja myös muistaa kirjoittajia."

Lammilaiset liikkeet myyvät lehteä

Lehti esittelee lammilaisen talkootyön hedelmiä, mutta myös lammilaisia yhdistyksiä ja yritystoimintaa, Lammilta lähteneitä ja Lammille muuttaneita henkilöitä.

Lammin Kotiseutulehti on kaiken kaikkiaan 76 sivun lukupaketti, graafikko Maarit Vuoritien hienostuneella taitolla ja Wasa Graphicsin upealla painojäljellä. Lehden hinta on 12 euroa ja sitä voi ostaa toimituskunnan jäseniltä, Lammin S-marketista, Lammin kirjasto-palvelupisteestä ja seuraavista lammilaisista liikkeistä: K-market Mallas, Porkkalan kartanon Kukkakulma, Niko & Liina, Lammin Säästöpankki ja POP-pankki Lammin Osuuspankki. Yhdistyksen jäsenet saavat lehden postilaatikkoonsa.