Pellavahimmeli odottaa jalustan rakennusta ja asennusta

7.9.2022

Eero Pöyhtärin Pellavahimmeli odottaa lähes valmiiksi koottuna Lapamixer Oy:n pajalla Lammilla alustan valmistumista liikenneympyrään. Corten-teräksiset runkoputket on hiekkapuhallettu, jolloin ruostuminen tapahtuu tasaisemmin. Ruostuminen alkaa, kun teos siirretään ulos. Kuva: Susanna Mattila

Lammin kultturiyhdistyksen taideteoshanke Mommilantien ja Vääksyntien liikenneympyrään on edennyt hyvässä yhteistyössä Hämeenlinnan kaupungin ja lammilaisten yritysten ja yhteisöjen kanssa. Hankkeelle haettiin rahoitusta maaseuturahastosta, ja vaadittu 50 prosentin omarahoitusosuus saatiin nopeasti kokoon.

– Lammilaiset yhteisöt ja yritykset ovat ottaneet liikenneympyrän kaunistamisen sydämenasiakseen, toteaa hankkeessa vetovastuussa olevan kulttuuriyhdistys Lykkyn puheenjohtaja Petri Silvonen.

Kesän aikana saatiin jälleen paljon aikaan. Taideteos on koottu LapaMixer Oy:n tiloissa lähes valmiiksi, ja se odottaa vain asennusta liikenneympyrään. Valaistussuunnitelmaa on täydennetty liikenneviraston edellyttämillä häikäisysuojin varustetuilla valaisimilla. Luparumba on loppusuoralla, jonka jälkeen on enää jäljellä pohjan rakennusurakan kilpailutus ja taideteoksen pystytys.

– Tavoitteena on, että taideteos saataisiin paikoilleen jo loppuvuoden aikana, sanoo Hämeenlinnan kaupungin yhdyskuntajohtaja Mikko Keränen.
Mikko Keräsen mukaan liikenneympyrän pohjan uudistaminen ja taideteoksen pystyttäminen ei estä liikennöintiä liikenneympyrässä.

– Liikenneympyrää voidaan rakentamisen ajaksi leventää sen verran, ettei liikennettä ole tarpeen ohjata kiinteistöjen pihoille tai pysäyttää kokonaan, hän sanoo.

Taiteilija Eero Pöyhtärin suunnitteleman Pellavahimmelin lähtökohtana on vanha lammilainen sanonta: Lammin mahti, pellava ja sahti. Pian nämä pitäjän mahtitekijät vuosisatojen ajalta kiteytyvät corten-teräksisinä kirkonkylän keskeisellä paikalla olevaan liikenneympyrään.

Kirkonkylän murheenkryynistä, rumaksi parturoidusta liikenneympyrästä muodostuu näyttävä portti Lammin pitäjään keskeiselle paikalla, jonka kautta moni kulkee joko kirkonkylälle tai eteenpäin.

Taideteoksen on tarkoitus valmistua loppuvuodesta 2022. Hanke on saanut rahoitusta maaseuturahastosta Leader-ryhmä Linnaseutu ry:ltä. 


Pääyhteistyökumppanit

Lammin Betoni

Lammin Ikkunat ja Ovet

Lammin Osuuspankki

Lammin Sahti 

Lammin Säästöpankki

LAPA Mixer 

Lions Club Lammi

Osuuskauppa Hämeenmaa

Perustava Elementti

Lisäksi hankkeessa mukana: 

Autokave

Dreamgarden Leena Veikkola

Kiikarimedia (tiedotteet)

Lammin entiset nuoret

Lammin Hiustiimi

Lammin Kiinteistökeskus

Lammin Lääkäriasema

Lammin Pikapesula 

Lammin Seudun Kuljetusyrittäjät 

Lammin Hiekkapuhallus ja Maalaus Oy

Lammin Metallikaluste

Lammin seurakunta

Monipalvelu Lindholm

Onnenvuoren sora

Porkkalan kartanon Kukkakulma

Radio-TV Westerlund 

Rauno Parikka Ltd 

Suunnittelutoimisto Maarit Vuoritie

Sähkö-Ruokolahti 

Tieluiska Oy

Tili- ja Yrityspalvelu Timo Virtanen & Kumppanit 

Vaate-Pirtti 

Villa Mainiemi 

Voglia Yhtiöt 


Rakennesuunnittelu: Lapamixer

Sähkösuunnittelu: Sähkö-Ruokolahti

Perustan suunnittelu: Perustava 

Pääsuunnittelija: Sakari Miettunen
         

Kulmikkaista Corten-teräsputkista koottu taideteos Pellavahimmeli on Lapamixer Oy:n hallissa lähes valmiina odottamassa perustuksen valmistumista Lammin liikenneympyrään.
Pellavahimmelistä puuttuu vielä muutamia kukkasia ja sahtihaarikoiden levyjä odotellaan. Kuva: Susanna Mattila