Vuoden lammilainen 2022 on Anniina Rikala

7.12.2022

Vuoden lammilainen 2022 Anniina Rikala kiittää tunnustuksessa, joka luovutettiin Lammin Turvantalolla itsenäisyyspäivän juhlassa. Kuvassa myös palkinnon luovuttanut Lykky ry:n puheenjohtaja Petri Silvonen. Kuvaaja: Susanna Mattila.
Vuoden lammilainen 2022 Anniina Rikala omisti tunnustuksen kaikille, jotka ovat olleet auttamassa Lammin ukrainalaisia viime helmikuusta alkaen. Kuvassa myös tunnustusta luovuttamassa ollut Petri Silvonen, Lykky ry:n puheenjohtaja ja Lammin soittokunnan puhallinryhmä. Kuva: Susanna Mattila

Eräänä helmikuisena torstaina lammilainen yrittäjä Anniina Rikala meni töihin tavalliseen tapaan. Yksi hänen työntekijöistään, Viktoriia Zguralska kertoi, että uutiset Ukrainasta ovat aivan totta. Hänen kotikyläänsä oli hyökätty.

Ensimmäiset Lammilla asuvien ukrainalaisten sukulaiset saapuivat viikon kuluttua Lammille. Samana viikonloppuna Ukrainasta tuli 11 lasta ilman aikuisia, osalla ei ollut edes kenkiä jalassa.

– Silloin kirjoitin Lammin roskalavaryhmään, että nyt tarvitaan apua, kertoo Anniina Rikala.

– Siihen asti tulleita olimme pystyneet auttamaan oman kaveripiirin tuella. Lasten saapuminen oli shokki, joka pakotti pyytämään apua ulkopuolisilta.

Siitä alkoi tavaravyöry, jonka hallintaan tarvittiin pian lisäkäsiä. Avustustavaroiden keskuspaikaksi valittiin Anniinan koti. Pian tavaraa oli niin paljon, että lajittelulle ei ollut tilaa. Hämeen Mokia alkoi toimittaa ruoka-apua huhtikuussa. Syksyn tullen apuun tulivat myös Sydänlammin kyläyhdistys, LC Lammi ja LC Hämeenlinnan Liinut sekä Hämeenlinnan kaupunki.

LC Hämeenlinna Liinut kirjoitti avustusryhmän puolesta hakemuksen Lammin vanhainkodin entisen päivätoimintatilan saamiseksi käyttöön eräänlaiseksi Ukraina-keskukseksi. 

– Nyt meillä on loistavat tilat varastoinnille. Sehän oli tietysti suuri pettymys, että tiloissa ei ilmastoinnin puuttumisen vuoksi saa järjestää tilaisuuksia. Ukrainalaisilla ei ole paikkaa mihin kokoontua, osa tulleista on hyvin traumatisoituneita. Miten heitä integroidaan lammilaiseen elämään, kun kosketus tavallisiin lammilaisiin jää olemattomaksi, Anniina pohtii.

Myös yhteisöllisyyden monet puolet ovat tulleet koetuksi jo lähes vuoden kestäneen avustustyön aikana. Avustuksena annetuista vapaaehtoiset ovat lajitelleet pois silkkaa käyttökelvotonta roskaa muutaman roskalavallisen verran. Myös avustustyössä ihmissuhteet ovat koetuksella, sillä ihmisillä on erilaisia käsityksiä tarpeellisesta työstä.

Vapaaehtoiset avustustyössä ovat vaihtuneet vuoden mittaan, mutta Anniina Rikala on edelleen mukana työssä.

Anniinalle auttaminen on itsestään selvä asia. Hän kertoo kuullensa sodankäyneeltä isältään sodan kauhuista ja evakkojen majoittamisesta. Vaikka hän ehtikin hautausyrittäjävuosiensa aikana tulla tutuksi kuoleman kanssa, sotapakolaisten kertomukset ovat silti järkyttävää kuultavaa.

Hän itse sanoo, että avustustyö on Lammilla henkilöitynyt häneen ja muistuttaa, ettei ole yksin tehnyt kaikkea.

– Tässähän pitäisi olla iso ryhmä ihmisiä vastaanottamassa tätä palkintoa, sanoi iloinen ja yllättynyt vuoden lammilainen 2022 Lammin itsenäisyyspäivän juhlassa.

Anniina Rikala palkittiin Lammin itsenäisyyspäivän jumalanpalveluksen jälkeen Vuoden lammilainen -tunnustuksella hänen kiitoksena lammilaisten saattamisesta toimimaan yhdessä ukrainalaisten hyväksi sekä vastuunkantamisesta avustustoiminnan organisoimiseksi.

Tunnustuksen myöntää Lammi-viikon ja itsenäisyyspäiväjuhlan toimikunta, joka koostuu lammilaisista yhdistyksistä ja yhteisöistä. Lammi-standaarin lahjoittaa Lammi-Seura. Tunnustuksen luovuttivat Sydänlammin kyläyhdistyksen puheenjohtaja Pirjo Sandelius ja Lammin kotiseutu- ja kulttuuriyhdistyksen puheenjohtaja Petri Silvonen Lammin itsenäisyyspäivän juhlassa.

Kuvassa Vuoden lammilainen 2022 hortonomi AMK, yrittäjä Anniina Rikala. Kuvaaja: Susanna Mattila
Vuoden lammilainen on hortonomi AMK ja yrittäjä Anniina Rikala. Kuva: Susanna Mattila