Vuoden lammilainen 2024 on Lammin pitäjän väsymätön yhdistystoimija ja yhteistyön vaalija, Pirjo Sandelius

6.12.2024

Sydänlammin kyläyhdistys perustettiin 2000-luvun alkupuolella, jotta Lammin kirkonkylääkin voitaisiin kehittää yhdessä ja muun muassa hakea hankerahaa sitä varten. Ensimmäisten vuosien aikaansaannoksia olivat muun muassa kesäisin katuvaloihin asennettavat kukkaistutukset ja joulunaikaan samoihin telineisiin ripustettavat pellavansylkky-jouluvalot.

Yhdistyksen puheenjohtajana toimi lähes alusta saakka Pirjo Sandelius.

– Sirkka Välivehmas oli ensimmäinen puheenjohtaja. Vuonna 2004 tai 2005 sitten vaihdettiin, ja siitä pitäen olin puheenjohtajana yhtä välivuotta lukuunottamatta, kunnes jäin rivijäseneksi vuoden alussa, Sandelius kertoo.

Kuntaliitoksen toteuduttua kyläyhdistystä on tarvittu erityisen paljon. Hämeenlinnan kaupunki ajatteli, että Untulan lava täytyy purkaa. Sydänlammin kyläyhdistys otti kopin lavan hoitamisesta ja teki hankkeita, joilla lavaa itseään ja sen ympäristöä kohennettiin.

Paitsi hankkeilla, varoja toimintaan hankittiin vuokraamalla lavaa kesäaikaan.

 

Aluevaltuusto-toiminnan päätyttyä Lammilta mukana ollut Timo Myyryläinen alkoi puuhata ensimmäisiä pitäjänkokouksia, ja pian kokousten järjestelyt siirtyivät Sydänlammin kyläyhdistykselle.

Pitäjänkokouksissa on aina keskusteltu Lammia koskettavista asioista, ja mietitty miten asioita saadaan vietyä eteenpäin kaupungin päätöksenteossa.

– Lukion säilyttäminen Lammilla oli iso ponnistus ennen koronaa. Sitä tehtiin yhteistyössä koulujen rehtoreiden ja kaikkien kanssa, Sandelius muistelee.

Koronan jälkeen aloitti toimintansa hyvinvointialue, jonka palveluverkkouudistus oli vähällä viedä Lammilta terveysaseman. Sydänlammin kyläyhdistys oli jälleen Sandeliuksen johdolla vaikuttamassa palveluverkkouudistuksen toteutumiseen ja terveysasema jäi Lammille.

Kaiken aikaa Sydänlammin kyläyhdistys oli vahvasti mukana toteuttamassa ja koordinoimassa Lammi-viikon ja itsenäisyyspäivän järjestelyjä.

Sydänlammin kyläyhdistyksen ohella Sandelius on toiminut viimeiset 15 vuotta Lammin Sosialidemokraatit ry:n puheenjohtajana, Koulutuskuntayhtymä Tavastian hallituksen puheenjohtajana ja Hämeen kylät ry:ssä neljä vuotta puheenjohtajana ja viimeiset kaksi vuotta varapuheenjohtajana. Hän on ollut pitkään Hämeen kunnallisjärjestön puheenjohtaja ja on nyt varapuheenjohtaja. Hämeenlinnan vaalipäällikkönä hän johtaa kunta- ja aluevaalityötä Hämeenlinnassa.

– Kunta- ja aluevaalit ovat tulossa, joudun keskittymään nyt niihin. Tilanne on hiukan hankala, pitää saada ihmiset innostumaan näistä vaaleista. Teettää varmasti töitä, Sandelius arvelee.
 

Sandeliukset tulivat Lammille vuonna 1978, kun Pirjon puoliso Ake Sandelius sai töitä Ronnin keskuslaitoksesta. Tuolloin Pirjo vielä opiskeli Tampereella. Valmistuttuaan hän sai töitä Lahdesta, jossa hän työskenteli yhteensä 30 vuotta opettajana. Virka oli äidinkielen, historian ja yhteiskuntaopin lehtori. Hän opetti ensin Kivimaalla, sitten Tiirismaalla ja 26 vuotta Kärpäsen koulussa.

Lammilla hän lähti pian mukaan kunnallispolitiikkaan, oli valtuutettuna ja toimi muun muassa sivistyslautakunnan puheenjohtajana.

– Aina kun on kysytty, miksi jäimme Lammille vastaan, että täällä on ollut hyvät lastenhoitopalvelut ja koulut. Kaiken kaikkiaan sekä alakoulu, yläkoulu ja lukio ovat olleet mahdottoman hyviä. Täällä otetaan huomioon lasten tarpeet. Ja tietysti musiikki ollut yksi, mikä ollut meidänkin perheessä aika tärkeä asia.

Ilonaiheita Sandeliukselle ovat muun muassa Lammin uusi tori, joka on nyt laitettu todella hienoksi.

– Siellä oli jo kaksi kauppiastakin! Ehkä se nyt lähtee menemään eteenpäin sekin homma.

Toinen ilonaihe on parhaillaan rakenteilla oleva uusi koulu, josta tulee todella hieno. Myös hieman yllättäen ja lähestulkoon pyytämättä saatu pesäpallokenttä on hieno juttu lammilaisille.

Hämeenlinnan kaupungista Sandelius kysyy, mikä se on se kaupunki.

– Kun me otetaan yhteyttä, halutaan keskustella, kyllähän sieltä tulee vastaus. Kun ehdotamme jotain, siellä yritetään kyllä jotain ratkaisuja aina keksiä. Tää Lammin yhteisöllisyys, yhtä köyttä vetäminen on huomattu kaupungissakin, Lammin hyvä henki ja elinvoima. 

Sandelius muistuttaa, että Lammilla on hyvin palveluja vielä olemassa. On vanhoja yrityksiä, jotka edelleen toimivat Lammilla. Niiden palveluja tulee muistaa käyttää, jotta ne säilyvät.

– Lammilla on nyt kouluasiat todella hyvin. Kannattaa muistaa mainostaa lukion uutta luontolinjaa. Meillähän on täällä Lammin biologinen asema. Vielä kun saataisiin Evon tiedekansallispuisto, niin siinä olisi hyvä matkailuvaltti Lammille, Pirjo Sandelius summaa.
 

Pirjo Sandelius palkittiin Lammin itsenäisyyspäivän jumalanpalveluksen jälkeen itsenäisyyspäivän juhlakahvitilaisuudessa Turvantalolla Vuoden lammilainen -tunnustuksella kiitoksena pitkäaikaisesta ja -jänteisestä työstä Lammin hyväksi muun muassa Sydänlammin kyläyhdistyksessä, Koulutuskuntayhtymä Tavastiassa ja muissa luottamustoimissa. Hänen panoksensa oli merkittävä taistelussa Lammin lukion ja Lammin terveyskeskuksen säilyttämiseksi.

Tunnustuksen myöntää Lammi-viikon ja itsenäisyyspäiväjuhlan toimikunta, joka koostuu lammilaisista yhdistyksistä ja yhteisöistä. Kuka tahansa voi tehdä esityksen Vuoden lammilaisen valinnaksi. Vastauksia kerättiin Lammin kirjastolla ja sosiaalisessa mediassa. Lopullisen valinnan esitysten pohjalta tekivät aikaisempien vuosien Vuoden lammilaiseksi valitut. Tunnustuksen luovuttivat Pirkko Kivimäki Lammin Evonkävijöistä ja Sydänlammin kyläyhdistyksestä sekä Lammin kotiseutu- ja kulttuuriyhdistyksen puheenjohtaja Petri Silvonen Lammin itsenäisyyspäivän juhlassa.